
Escola Sant Ramon
Raval Sant Ramon, 3 • Pla de Santa Maria • ALT CAMP • TARRAGONA • 977 63 06 05 • e-mail: e3001966@xtec.cat
Dades bàsiques Escola Sant Ramon
Localització
Raval Sant Ramon, 3
El Pla de Santa Maria (Alt Camp)
(El Centre està situat dins del nucli urbà, a la urbanització Les Escoles. Forma part del complex educatiu –es troba al costat de la Llar d’Infants- i esportiu del Municipi).
Any de Creació
Història
L’Escola (Edifici Històric) va ser fundada l’any 1934 per iniciativa de l’Ajuntament presidit pel batlle Magí Calaf i Pons; l’arquitecte va ser Jeroni Martorell i Terrats. Posteriorment (finals del s. XX i principis del XXI), es van ampliar les zones d’esbarjo i es va construir un nou edifici en tres etapes, atenent a les necessitats educatives de la població.
L’Escola Sant Ramon és un centre d’una línia, encara que no disposa de tots els espais que li corresponen; és per aquest motiu que l’Ajuntament li cedeix per mitjà de contractes anuals i/o puntuals, el poliesportiu municipal, el centre cívic, la sala parroquial, les pistes de tenis i aules de l’Edifici Històric (actualment desafectat i propietat de l’Ajuntament) on l’Escola hi té ubicats la Mediateca i un magatzem; per la seva part, el Departament d’Ensenyament hi té instal·lat un mòdul amb cuina, menjador i aula polivalent.
Com a espais més rellevants, destacar: la mediateca; les aules de ciència, informàtica i música; la sala de mestres; els despatxos; i l’ampli pati.
Àrea d’influència geogràfica
El terme municipal de El Pla de Santa Maria, situat al sector septentrional de la comarca de l’Alt Camp, a les terres planes esteses al peu de la Serralada Prelitoral, sota les serres de Miramar i la Voltorera, té una superfície de 35 Km2 i una demografia de 2.266 habitants (2017). Limita amb els municipis de Cabra del Camp (N), Figuerola (O), Valls (SE), Alió (S), Vila-rodona (SE), Aiguamúrcia i el Pont d’Armentera (E). La vila es troba situada al sector NO del terme, a una alçada de 381 m. sobre el nivell del mar.
Les aigües pluvials van, en la seva majoria, al torrent de la Fonollosa, afluent del Francolí.
La principal via de comunicació és l’autopista AP2, Barcelona-Lleida. Passen per la població la comarcal C-37, Valls-Igualada; la local, Vila-rodona-Sarral; i en surt la que porta a Figuerola, a més de diversos camins veïnals que la comuniquen amb altres de la rodalia. De Valls i el Camp de Tarragona, en parteixen importants xarxes ferroviàries.
Dins del terme -i a 2 o 3 kms. de distància de la població- es troben les urbanitzacions El Vedat, Torre Santa Maria i Baiona.
Origen de
la població
El comte-rei Alfons I el Cast donà el 25 de gener de 1173 a Berenguer de Vilafranca el “locum illum Santae Mariae” perquè el fundés i repoblés.
Entorn Cultural
La població compta amb una trentena d’associacions culturals i esportives.
Són d’interès els següents indrets: L’Església Romànica (s. XII-XIII); el Carrer Major, amb portals medievals que tancaven la vila closa, l’Escola i la Casa dels Delmes, diverses cases pairals i portalades de pedra; façanes amb esgrafiats geomètrics dels segles XVII i XVIII; la Capona o ruta de la Pedra Seca; l’Església Barroca de l’Assumpció (finals s. XVIII); l’Ermita de Sant Ramon (s. XVIII); la Fàbrica Tèxtil Martí, Llopart i Trenchs (1916) amb els habitatges del Poble Nou; els Aiguamolls, parada d’ocells en el seu viatge migratori.
Entorn
Sòcio-Econòmic
i Productiu
L’economia es basa en la indústria, el comerç i els serveis; la població compta amb un Polígon Industrial, amb empreses com URSA IBÉRICA i REVLON.
Proper al municipi, es troba el Polígon de Valls. L’agricultura també hi és present amb cultius de cereals, vinya, oliveres, ametllers i avellaners. Hi ha alguna granja d’aviram i de porcs.
Característiques significatives
del Centre
L’Escola compta amb una documentació basada en la normativa vigent i actualitzada, la qual li facilita una estructura organitzativa i pedagògica efectiva i eficaç. El lideratge compartit i distribuït, la comunicació multidireccional, l’avaluació contínua, la reflexió constant i la formació del professorat són els pilars que afavoreixen l’excel·lència.
Projectes Educatius d’Innovació Consolidats
(en actiu i dels darrers 3 anys):
-
Atenció a la Diversitat i Inclusió
-
Noves tecnologies TIC / TAC
-
Treball per Projectes (cerca i tractament de la informació / aprendre a aprendre).
-
Racons d’aprenentatge: expressió visual i plàstica, construcció, música, psicomotricitat, hort, joc simbòlic (Educació Infantil i Cicle Inicial)
-
Mètode Científic (Aula de Ciència)
-
Suport Vital Bàsic
-
Matemàtiques (Mètode Lluís Segarra)
-
Consciència Fonològica (Mètode Enriqueta Garriga)
-
Gust per la lectura (Mediateca)
-
Padrins de Lectura (Mediateca)
-
Acollida matinal (Educació Infantil i Cicle Inicial)
-
Acollida dels alumnes d’Educació Infantil (Alumnes de Cicle Superior)
-
Escacs
-
Expressió Sensorial i Plàstica
-
Moviment Creatiu (Expressió Corporal, dansa i música)
-
Teatre
-
Coral Infantil
-
Convivència
-
Comunitats d’Aprenentatge
-
Formació del Professorat en: lideratge, competència digital, comunicació i llenguatge, matemàtiques