
Escola Sant Ramon
Raval Sant Ramon, 3 • Pla de Santa Maria • ALT CAMP • TARRAGONA • 977 63 06 05 • e-mail: e3001966@xtec.cat




P3
Els Escarabats
Desembre 2019
Un dia, al matí, vam trobar un escarabat a la porta de la classe de P3. Vam decidir de mirar-lo amb una lupa per comptar-li les potes i les antenes; també vam observar el seu color i ens vam preocupar de saber què menjava. Vam veure que el seu cos tenia cap, tòrax i abdomen.
Sabem que aquests animals neixen d’un ou, es transformen en larva i en crisàlide per acabar essent escarabats adults. Hi ha escarabats que viuen a l’aigua. Alguns són brillants i d’altres fan llum amb el seu cos.
Al final, vam crear un escarabat de paper per a la classe ja que vam acordar que ens diríem LA CLASSE DELS ESCARABATS. També vam fer un escarabat de plastilina.
Després, vam pensar en fer-li una casa.




P3
Fem experiments
Desembre 2019
Els divendres, a la tarda, els alumnes de P3 portem a terme experiments. Durant cada pràctica, fem observació directa, preveiem el que pot passar, manipulem materials diversos i realitzem la comprovació de les nostres prediccions.








P3
Ens endinsem en la Prehistòria
Desembre 2019
Els nens i nenes de P3 hem iniciat un projecte de plàstica que es diu Leonardo da Vinci.
Hem imitat les persones prehistòriques elaborant pigments per poder realitzar les nostres creacions. Hem observat i manipulat el fang groc i vermell, el carbó, les fulles de l’entorn, el cafè i la remolatxa. També hem fet una cova i l’hem decorat talment ho haurien fet a la Prehistòria.




P5
Els animals i les plantes de la jungla
Desembre 2019
Aquest curs, les nenes i els nens de P5 hem escollit de nou el nom de la nostra classe; ens direm “Els animals i les plantes de la jungla”. Ha estat una decisió que ha comportat l’acord i el consens de tots i totes, després de la votació. Aquest primer trimestre, el tema ens ha permès endinsar-nos a la jungla per a descobrir moltes coses: quins animals i plantes hi ha, la serp més llarga del món, el problema de la desforestació... La proposta de realització d’un mural ens ha empès a conèixer bé aquest entorn per saber què hi havíem de dibuixar.
L’aventura a la selva tot just ha començat i ens ha obert la porta a fer altres investigacions més endavant.




P5
Tal i com ho feien els homes i dones de Cromanyó
Desembre 2019
Durant aquest primer trimestre, a través de les pintures rupestres, hem anat realitzant diverses activitats que ens han portat a experimentar amb materials variats.
Hem gaudit creant les nostres pròpies produccions utilitzant com a pigment elements naturals, tal com feien els homes i dones de Cromanyó: argiles, carbó, plantes... Hem construït coves i fet les nostres particulars pintures prehistòriques.




P5
Explorem les propietats de les plantes
Desembre 2019
Activem tots els nostres sentits per a tocar, manipular, mirar, olorar, escoltar, tastar... Pensem i verbalitzem les nostres idees per a descobrir i conèixer.
Aquest trimestre, a P5, hem explorat plantes i materials com els bigudins, les boles i els tubs; tot plegat ens ha permès treballar com els científics i ens ha fet adonar de les diverses propietats d’aquests elements.




P4
Projecte d'autonomia
Febrer 2020
Finalitzat el curs de formació sobre AUTONOMIA EDUCATIVA dirigit per Anna Soler Pallàs en el qual ha participat tot el professorat de l'Escola Sant Ramon, l'Equip Docent d'Eduació Infantil i Cicle Inicial, coordinat per Elisabet Blanco Simón, ha elaborat diverses untats didàctiques que ja s'estan implantant com a experiències pilot. Les fotografies adjuntes il·lustren la preparació d'un esmorzar per part dels alumnes de P4. L'objectiu de l'activitat és potenciar els processos d'ensenyament-aprenentatge tot afavorint l'autonomia de l'alumnat a través del treball en equip.




P3
Activitats d'acollida als alumnes de P3 i P4
Febrer 2020
Per tercer any consecutiu, l'alumnat de 6è de Primària de l'Escola Sant Ramon planifica activitats lúdiques i educatives per als infants de P3 i P4 amb l'objectiu de crear vincles i estimular la creativitat, la curiositat, el llenguatge, l'expressió corporal i la sociabilitat. D'aquesta manera, grans i petits comparteixen un espai de lleure on el joc, les cançons, els contes, la plàstica, les emocions... flueixen en un clima de benestar, alegria i aprenentatge.
Cicle Infantil
RUTA DE LA CAPONA
Els nens i nenes d’educació infantil el 25 d’octubre vam anar de sortida a veure les Barraques
de Pedra Seca que tenim al nostre entorn proper. Vam anar en autocar i vam fer una petita
ruta a peu on vam poder veure diferents barraques, entrar dins d’elles i fixar-nos com estaven
fetes. Finalment, vam esmorzar, vam intentar fer muralles de pedra tot fent construccions
amb elles i vam omplir de pedretes els forats que hi havia als marges.
SORTIDA A LA FÀBRICA
Els nens i nenes d’educació infantil el 3 d’abril vam anar de sortida a la fàbrica del Pla. Durant el trajecte vam observar els diferents elements naturals de vegetació, com els arcs, les tanques vegetals, arbres...Una vegada allà vam poder gaudir d’una estona de joc compartit aprofitant les instal·lacions de la fàbrica.

PRESENTACIÓ PROJECTE "GATS" a P3
CADA DILLUNS, A LA MEDIATECA
VISITA AL PORT DE TARRAGONA
Cicle Inicial
Anem al CIRC! • Companyia PASSA BARRET a Valls
El passat 8 de maig de 2019 l’alumnat de cicle inicial vam fer una sortida per conèixer les instal·lacions del circ de la Cia Passabarret, situat a Valls, i la seva peculiar carpa anomenada “Tomassa” sota la proposta: “L’escola va al circ”.
Al matí ens van explicar les diverses tècniques desenvolupades pels professionals que formen part de l’espectacle del circ i vam realitzar un munt de tallers per convertir-nos per uns instants en: equilibristes, malabaristes, pallassos, i fins i tot trapezistes!
Mentre que a la tarda, l’espectacle organitzat per la Cia Passabarret ens va deixar bocabadats amb les seves actuacions gràcies als magnífics artistes que formen part de la companyia.
Va ser una sortida plena d’emocions i activitats ben interessants i dinàmiques per a totes les edats (inclosos els i les mestres) en la que no vam parar de riure i gaudir de la màgia del circ.
Visita i Taller al Museu i Forn del Vidre de Vimbodí
Els Mini Mons a Plàstica
Els Mini Mons configuren un tipus de joc que potencia la imaginació, la creativitat, la motricitat fina, la intel.ligència emocional i la resolució de confilctes que sorgeixen durant la seva execució.
Els nens i nenes de cicle inicial, van decidir l’espai que volien crear i representar amb diferents tipus de materials: capses de cartró, pals de fusta, pedres, plastilina, etc. De fet, els materials no han de ser pas res excepcional; només cal molta imaginació i ganes de reciclar i reutilitzar.
Va ser una gran experiència de la qual vam aprendre i gaudir molt.
L’activitat forma part del PROJECTE PATI que hem desenvolupat durant tot el curs a l’àrea de PLÀSTICA i VISUAL.